Články

Ekologie

Jiří Pálka

Poušť nebo zahrada

Povrchový Důl ČSA nacházející se mezi Mostem a Krušnými horami měl být poskončení těžby rekultivován. Většina těžební jámy by se měla zatopit vodou avzniklo by zde obrovské jezero. Okolí by se mělo zalesnit smíšenými lesy.

Testování vody v českých řekách: Denně posíláme do moře miliardy mikroplastů

Praha/Ústí nad Labem - 21. března 2019: Devět z deseti vzorků vody z Vltavy a Labe obsahuje mikroplasty. (1) V rámci kampaně Plast je past odebrala organizace Greenpeace loni v září vzorky v Praze, Ústí nad Labem a Hřensku. Nejvíce mikroplastů - 18 kusů v litrovém vzorku - bylo ve vodě získané poblíž výpustě čistírny odpadních vod v Ústí nad Labem-Neštěmicích.

Evropská unie chce zakázat mikroplasty v kosmetice, hnojivech a barvách

Tisková zpráva Greenpeace
Podpořte nás

Milí přátelé,
Vy, kteří považujete naši práci za přínosnou a jste ochotni pomoci naší nezávislé tvorbě.

PODPOŘTE NÁS

Společný tiskový komentář Hnutí DUHA, Calla a Greenpeace

Německo by mělo ukončit spalování uhlí v roce 2038 či již 2035. Jde o kompromis s “uhelnými” regiony - Jasný plán na proměnu energetiky potřebuje i ČR.

Tisková zpráva Greenpeace - jednorázové plasty

114 tisíc lidí vyzývá ministra Brabce, aby podpořil přísnější opatření na omezení jednorázových plastů.

Tisková zpráva Greenpeace - poplatky za těžbu hnědého uhlí

Rezignací na zvýšení poplatků z těžby by vláda porušila svůj program. Ve prospěch uhlobaronů.

Tisková zpráva Greenpeace - pralesy

Vyšetřování Greenpeacu ukazuje, že kácení pralesů se přesouvá na Papuu.

Greenpeace odebírá vzorky vody z Vltavy. Bude v nich hledat mikroplasty

Praha, 5. září - Organizace Greenpeace dnes odebírá vzorky vltavské vody, kterou bude analyzovat na přítomnost mikroplastů. Bude hledat především mikrovlákna, která unikají při praní prádla. Odběry vody jsou součástí kampaně Plast je past, která má za cíl omezit všudypřítomné plastové znečištění. Aktuální vzorkování doplňuje fázi kampaně zaměřenou na mikroplasty. Součástí kampaň je i apel na české výrobce outdoorového oblečení, aby problém úniků mikrovláken z jejich výrobků začali řešit.

Tisková zpráva Greenpeace - plasty

Lidé protestovali proti nadbytečným plastům. Vybalili nákup z plastů a nechali je v supermarketu.

Průmyslové velkochovy škodí lidem, zvířatům a celé planetě

Dvě třetiny z více než 50 miliard hospodářských zvířat chovaných každoročně na světě živoří v průmyslových velkochovech. Tyto systémy intenzivní živočišné výroby jsou založeny primárně na snaze vyrábět obrovská množství zdánlivě levného masa, mléka a vajec. Taková produkce má ale obludné skryté náklady. Zvířata jsou vnímána jako výrobní jednotky a nakládá se s nimi jako s komoditami. Průmyslové velkochovy jsou navíc silně závislé na velkém množství vzácných zdrojů, jako je voda, energie, léky a obilniny v podobě krmiv.

Zelená pro Pardubicko?

Nechceme se lehce vzdávat, proto našim komunálním a státním rozhodujícím orgánům moci připomínáme jejich povinnosti chránit přírodu , žádáme vysvětlení jejich rozhodnutí a podněcujeme různé komise a studia architektů ke změně myšlení v územním plánování.
Celkem: 11 článků