Články

Tisková zpráva Greenpeace - pralesy

Vyšetřování Greenpeacu ukazuje, že kácení pralesů se přesouvá na Papuu.

Praha/Jakarta, 19 září 2018 - Od ničivých požárů v Indonésii, které k sobě upoutaly pozornost české veřejnosti, uběhly již tři roky. Dnes zveřejněné vyšetřování Greenpeace International ukazuje, že některé společnosti v kácení pralesů pokračují i dnes, za tři roky kvůli nim zmizely pralesy o rozloze třikrát větší než Praha. Jejich palmový olej se stále dodávají největším světovým značkám, jako je Unilever, Nestlé, Colgate-Palmolive či Mondelez.

Detailní monitoring situace a trhu po celé tři roky zjistil, že:

  • 25 firem obchodujících s palmovým olejem zničilo od konce roku 2015 přes 130 tisíc hektarů tropických pralesů.
  • 40 % odlesněných ploch (51 600 hektarů) se nachází v indonéské oblasti Západní Papua, která je z hlediska životního prostředí nesmírně cenná a která byla ještě do nedávné doby palmovým průmyslem nedotčena.
  • Palmový olej od problematických firem se přes prostředníky dostal k mnoha nadnárodním značkám - Colgate-Palmolive, General Mills, Hershey, Kellogg’s, Kraft Heinz, L’Oreal, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo, Reckitt Benckiser a Unilever.
  • Největší obchodník s palmovým olejem na světě Wilmar nakupoval olej od 18 problematických dodavatelů.

Vyšetřování ukazuje na neschopnost firmy Wilmar International, která kontroluje asi 45 procent trhu s palmovým olejem mířícím do potravin, kosmetiky i biopaliv, oddělit se od dodavatelů kácejících pralesy. V roce 2013 dřívější vyšetřování Greenpeace ukázalo, že Wilmar je zodpovědný za odlesňování, ilegální kácení a požáry. V návaznosti na to Wilmar zveřejnil politiku nulového odlesňování. Přesto i dnes odebírá palmový olej od firem, které pralesy ničí.

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, říká:

“Palmový olej se dá vyrábět i bez kácení dalších a dalších pralesů, přesto v této praktice některé indonéské firmy pokračují a Wilmar je v tom kryje. Nadnárodní společnosti, které od Wilmaru palmový olej odebírají, musí tlačit na to, aby své chyby napravil.”

Problematické podle odborníků je, že se pro byznys s palmovým olejem otevřela úplně nová oblast - Západní Papua. Místní panenské pralesy jsou domovem nepřeberného množství živočišných druhů. Žijí zde například rajky - ptáci, kteří jsou vyhlášení krásou svého peří.

Fotografie a videa jsou k dispozici zde

Kontakty:

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, 603 443 140, lukas.hrabek@greenpeace.org

 

----

Doplňující informace:

Na zdi na pražském Žižkově se uhnízdí ptáci z ráje. Streetart upozorňuje na kácení pralesů

Praha, 20. září - Legální zeď v Prokopově ulici v Praze 3 se dočká nového vzhledu. Polská umělecká dvojice Dwa Zeta zde ode dneška malují velký obraz s rajkami - ptáky, kteří žijí v deštných pralesech ostrova Papua a kteří jsou vyhlášení svou krásou. Právě tyto ptáky, jejichž zástupce mohli vidět návštěvníci pražské zoo naposledy v 70. letech minulého století, v současné době ohrožuje kácení tropických pralesů v Indonésii.

Streetart, který Praze zprostředkovala organizace Greenpeace, by měl být hotový v pátek. Umělecké dílo patří do série streetartů s podobnou tematikou, které v uplynulých týdnech vznikly v řadě světových metropolí, například v Melbourne, Vídni či Los Angeles.

Organizace Greenpeace včera zveřejnila obsáhlý report, který mapuje, jak mizejí tropické pralesy v Indonésii v době po rozsáhlých požárech z roku 2015. Od té doby svět přišel v této oblasti o dalších zhruba 1500 kilometrů čtverečních pralesa, což je rozloha třikrát větší než Praha. Ukazuje se také, že odlesňování na Sumatře a Borneu se zpomalilo, ovšem celých 40 procent nově odlesněných ploch se nachází v indonéském regionu Západní Papua. Honbě za větší produkcí palmového oleje by tak mohly brzy kromě orangutanů padnout za oběť i rajkovití - čeleď 39 pěvců, kteří žijí téměř převážně na tomto ostrově.


Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, k tomu říká:

“Doufáme, že rajky přežijí ve svém přirozeném prostředí a nejen na zdech světových metropolí. Už jednou musely čelit nebezpečí ze strany lidí, kteří je lovili pro jejich nádherné peří. Do Evropy se dovážely bez nohou a místní lidé si dokonce mysleli, že ani žádné nemají. Tehdy je zachránil zákaz lovu, nyní je potřeba zastavit kácení ze strany průmyslu palmových firem dřív, než přijdou o svůj domov.”

Report Greenpeace s názvem The Final Countdown ukazuje, jakým způsobem se výrobci a obchodníci s palmovým olejem a jejich prostřednictvím i nadnárodní potravinářské a kosmetické firmy podílely na destrukci pralesů. Organizace Greenpeace ho chce společně se zástupci Koalice proti palmovému oleji detailně představit novinářům a veřejnosti příští týden.