Články

Tisková zpráva Greenpeace - plasty

Lidé protestovali proti nadbytečným plastům. Vybalili nákup z plastů a nechali je v supermarketu.

Praha, 21. srpna 2018

Dobrovolníci a dobrovolnice Greenpeace dnes dopoledne protestovali proti nadbytečnému používání plastových obalů v obchodech. V pobočce řetězce Billa poblíž pražského náměstí Republiky nakoupili různé potraviny, přemístili je do přinesených tašek či nádob a nepotřebný plastový odpad demonstrativně zanechali uvnitř prodejny.

Akcím tohoto typu se přezdívá “plastic attacks” a v poslední době se v různých zemích konají stále častěji. Organizace Greenpeace věří, že se dnešní akcí inspirují skupiny lidí i jednotlivci, aby plastové  obaly po nákupu nechávali i v dalších řetězcích a dalších městech.

Od minulého týdne se signatáři a signatářky výzvy Plast je past, kterých je nyní přes 73 tisíc, obracejí na obchody, v nichž nakupují, prostřednictvím elektronické pošty a sociálních sítí. Vyzývají je k omezení zbytečných plastových obalů a ptají se na kroky, které obchody plánují v budoucnosti zavést. Lidi nejvíce zajímá, kolik kilogramů plastového odpadu se dostane prostřednictvím řetězců do oběhu a o kolik procent plánují toto číslo snížit. Dalším jejich požadavkem je, aby řetězce podpořily novou evropskou směrnici omezující jednorázové plasty a zálohování nápojových obalů z plastu. (1)

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, říká:
“Z odpovědí supermarketů vyplývá, že jejich provozovatelé si dobře uvědomují problémy spojené se zpracováním plastového odpadu a jeho uvolňováním do životního prostředí. Některé přicházejí s konkrétními kroky, některé teprve zjišťují, jaké jsou možnosti. Stále ale čekáme na
obchody, které se zatím nevyjádřily. Pak se budeme odpovědím věnovat detailněji.”

Supermarket Billa navrhl ve své reakci setkání zainteresovaných stran, které by se problematikou plastových obalů zabývalo. Organizace Greenpeace to považuje za dobrý nápad. “Věříme, že až se příště potkáme se zaměstnanci řetězce Billa, bude to u jednoho stolu společně s dalšími představiteli průmyslu a obchodníků a budeme všichni pracovat na zavedení konkrétních řešení, která pomohou snížit množství produkovaného odpadu. Nabízí se totiž například zavedení depozitního systému pro PET lahve a plechovky, který by se výrazně dotknul právě obchodních řetězců,” dodává Hrábek.

Výzva Greenpeace je určena vedle průmyslu i politikům - konkrétně ministrovi životního prostředí a europoslancům. Požaduje, aby aktivně podporovali právě projednávanou celoevropskou směrnici o omezení jednorázového plastu, jejíž znění minulý týden podpořil Senát. (2)

Greenpeace společně se 70 tisíci lidmi podepsanými pod výzvou požaduje, aby Česká republika a čeští europoslanci podpořili současný text směrnice a nad její rámec prosadili ještě další kroky, například odstranění nebezpečných chemických látek z používaných plastových materiálů či zavedení povinnosti pro výrobce podílet se na úklidu jednorázových plastů z nádrží, vodních toků, moří a oceánů. Organizace doufá, že čeští politici nakonec lidem vyhoví. Podobná petice Greenpeace s 65 tisíci podpisy vedla na Novém Zélandu k zákazu jednorázových tašek v obchodech. (3)

Na září chystá Greenpeace v České republice testování vody v českých řekách na přítomnost mikroplastů. Připojí se také k celosvětové úklidové akci, po níž zanalyzuje sebraný plastový odpad, aby zjistila, jaké konkrétní firmy jsou zodpovědné za plasty pohozené v české přírodě. (4)

Kontakty:
Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR, 603 443 140, lukas.hrabek@greenpeace.org
Jan Freidinger, koordinátor kampaně Plast je past, 734 620 843, jan.freidinger@greenpeace.org

 

Poznámky:
1)
Více na www.plastjepast.cz
2)
https://www.novinky.cz/domaci/480698-senat-podporil-zakaz-jednorazovych-plastovych-brcek-nebo-nadobi.html
Pokud jde o pozici vlády, situace je zatím nejasná. Vládě podle předchozích vyjádření vadila možnost zákazu plastových vatových tyčinek a jejich nahrazení alternativními materiály, podle tiskového prohlášení ministerstva životního prostředí však vláda zákaz plastových tyčinek nyní podporuje.
https://www.mzp.cz/cz/news_smernice_dostbyloplastu_pozice_CR
3)
Viz:https://www.denik.cz/ze_sveta/novy-zeland-zakaze-plastove-tasky-nici-vzacne-pobrezi-20180810.html
4)
Testování vody proběhne 5. září v Praze a 6. září v Ústí nad Labem.
Celosvětový den úklidových akcí se koná 15. září.