Články

Průmyslové velkochovy škodí lidem, zvířatům a celé planetě

Dvě třetiny z více než 50 miliard hospodářských zvířat chovaných každoročně na světě živoří v průmyslových velkochovech. Tyto systémy intenzivní živočišné výroby jsou založeny primárně na snaze vyrábět obrovská množství zdánlivě levného masa, mléka a vajec. Taková produkce má ale obludné skryté náklady. Zvířata jsou vnímána jako výrobní jednotky a nakládá se s nimi jako s komoditami. Průmyslové velkochovy jsou navíc silně závislé na velkém množství vzácných zdrojů, jako je voda, energie, léky a obilniny v podobě krmiv.  


Lidé se zvířaty soupeří o potravu

Současná průmyslová živočišná výroba selhává, neboť lidé se zvířaty soupeří o potravu.  Průmyslové velkochovy škodí nejen zvířatům v nich chovaným, ale mají celou škálu negativních dopadů od klimatické změny po biodiverzitu a od antibiotické rezistence po ztrátu potravní bezpečnosti. Intenzivní zemědělství je příliš často obhajováno jako levný a efektivní způsob výživy lidstva. To je však od pravdy na hony daleko! Z každých 100 kalorií poživatelných pro člověka a zkrmených zvířatům získáme v podobě masa, mléka nebo vajec pouhých 30 kalorií, což znamená 70% ztrátu!


Náprava je nutná

Průmyslové velkochovy jsou jedním z největších problémů naší doby. Vypořádat se s ním je děsivě těžký úkol, ale představuje jedinečnou příležitost vyřešit najednou pár nejnaléhavějších ekonomických, environmentálních a etických výzev na světě. Pro nasycení lidstva nyní i v budoucnu nutně potřebujeme nalézt přístup založený na zdravém selském rozumu. Takový přístup ukončí potravní konkurenci mezi lidmi a hospodářskými zvířaty.

Nutně potřebujeme revoluci v zemědělské a potravinářské výrobě, aby nám zajistila zdravé a dostupné potraviny pro všechny, vyrobené v zemědělských systémech, které jsou:

  • bezpečnější, protože podporují zdraví a životní pohodu lidí i hospodářských zvířat,
  • spravedlivější, protože podporují obživu na venkově, a tím pomáhají odstraňovat chudobu,
  • zelenější, protože chrání planetu a její vzácné přírodní zdroje.


Poučná a inspirující kniha FARMAGEDON: Skutečná cena levného masa

Déle než tři roky cestoval Philip Lymbery, ředitel mezinárodní organizace Compassion in World Farming (více na www.ciwf.cz), po světě a shromažďoval svědectví o skrytých nákladech na produkci levného masa a o devastujících dopadech průmyslové živočišné výroby na lidi, zvířata a celou planetu. Výsledná kniha s názvem FARMAGEDON: Skutečná cena levného masa je alarmem, který jednoznačně potvrzuje, že průmyslové velkochovy zvířat jsou jedním z nejnaléhavějších problémů naší doby. Jsou zodpovědné za bezpříkladné plýtvání potravinami, poškozování lidského zdraví a krajiny a za nejrozsáhlejší případ týrání zvířat na světě.

Zastánci další intenzifikace zemědělské výroby ji často ospravedlňují tím, že potřebujeme vyrábět potraviny pro chudé a nasytit svět. Farmagedon tyto mýty bourá a pokládá si otázky.

Je správné očekávat, že lidé s nižším příjmem budou kmit své děti nezdravými a nekvalitními potravinami?

Maso, mléko a vejce z intenzivních velkochovů často obsahují více nasycených tuků a nižší množství důležitých živin než maso z alternativních chovů s lepšími životními podmínkami pro zvířata. Ve srovnání s intenzivním výkrmem má hovězí maso pocházející z pastevního chovu o 25-50 % méně tuku a kuře z chovu s výběhem či ekologického chovu má až o 50 % méně tuku.

Chceme mít zdevastovanou krajinu bez ptáků, včel, motýlů a dalších volně žijících živočichů?

Intenzivní živočišná výroba se značnou měrou podílí na pokračujícím snižování biodiverzity.

V Evropě Česká republika například vede co do počtu vyhynulých druhů motýlů.

Jsou průmyslové velkochovy správnou cestou k nasycení světa?

Nejpřehlíženější formou plýtvání potravinami není vyhazování jídla do koše, ale krmení zvířat tím, co by mohli jíst lidé. Obilniny, které by mohly nasytit 3 miliardy lidí, se zkrmují hospodářským zvířatům v intenzivních velkochovech, čímž se promrhá 70 % jejich kalorické hodnoty.    

Kniha FARMAGEDON obsahuje nejen autentická svědectví o škodlivosti průmyslových velkochovů, ale také konstruktivní návrhy, jak každý z nás může napomoci blížící se krizi odvrátit. Autor knihy Philip Lymbery nabádá: „Aby nenastal Farmagedon, musíme vrátit zvířata z továren zpátky na farmy s pastvinami a výběhy. K této zásadní přeměně výroby potravin může napomoci každý – politici, zemědělci, potravináři a my všichni ostatní v roli spotřebitelů.“  A jak říká Jilly Cooper, slavná britská novinářka a spisovatelka: „Tuto neuvěřitelně důležitou knihou by si měl přečíst každý, komu leží na srdci blaho lidí, planety a obzvláště zvířat….“

Kniha vyšla v roce 2017 také v českém jazyce v nakladatelství Carpe Momentum a sehnat ji můžete u dobrých knihkupců a v e-shopech, například zde: Farmagedon - skutečná cena levného masa.