Články

Důvody, které vedou k závislosti na sladkém

Tento článek je věnovaný mé knize - Jak se zbavit závislosti na sladkém. Byla psána jako e-book a v blízkém budoucnu knihu vydá nakladatelství Eminent. Sumarizovala jsem v této knize mé, řadu let, získávané zkušenosti v oblasti stravovací závislost + zdravé stravování a detoxikace těla i mysli. Zde, v tomto článku poskytuji úryvek z mé práce.

Dětství

Známým faktem je, že veškeré „těžko odstranitelné dovednosti“ se učíme v dětství. Můžeme pro ně v tomto otevřeném období získat silné impulzy, které různě uplatňujeme v pozdějším věku. (FOBIE, ZÁVISLOSTI..)

K závislosti na sladkém může vést cesta, která začíná velice nevinně. Nevinně např. ve formě hodné babičky, která má vždy po ruce pytlík s bonbonama a neváhá je nabízet svému malému vnoučeti a těšit se z toho , že si bere... Pomalu se dítě učí potřebovat drogu s názvem sladkosti dnešní doby.

Dále se mnoha maminkám stává, že zjistí, že jejich malé zuřivé a plačící pacholátko je se sladkým lízátkem v ruce rychle v pohodě – zabírá to. Zvyk je železná košile a tak si vytvoříme zvyk:“ Je mi do pláče, smutno, cítím lítost či opuštěnost, napětí, vztek a tak si okamžitě si beru sladkosti“. Závislosti a mnohé další psychické výchylky v lidském jednání mohou opravdu spolehlivě vznikat již v prenatálu, při porodu či záhy při neutěšené frustraci miminek, kterým nejsou plněny jejich životně důležité potřeby – jedna za všechny – potřeba neustálého kontaktu s matkou. (touto tématikou se zabývá Jean Liedloffová v knize Koncept kontinua – vřele doporučuji si tuto knihu přečíst)

Symbol nastolené a dokončené pohody, která chybí uvnitř = sladkost, kterou dodám zvenčí.


Psychická smyčka

Nastínila jsem, že v dětství jsme se naučili tišit naši rozladěnou psychiku sladkostmi.  Sladkost je zde rychlý dopravní prostředek pro nastolení „harmonie“ a utišení nepokoje. Tento vzorec lze v dospělosti uplatnit i naopak: sladkosti = zástupný model psychického krásna. V životě mi něco chybí - sebeláska, láska- partner, sex, pohoda, emoční klid, mám hodně stresu ad. Sladkosti jsou zástupcem těchto námi nedosažených hodnot. Zkrátka, nahrazujeme si sladké požitky, které chybí v našem 3D, alespoň „kostkou cukru“.  (Jedna moje známá se takto dokonce i prezentovala na veřejnosti: „Co bych z toho života pak už měla, kdybych si nemohla dopřát sladkosti!“ - Její zdravotní stav byl rozpolcený díky nadměrné spotřebě sušenek a čokolád…..)

Plísně v zažívacím traktu

Dalším faktorem, který nás NUTÍ ke konzumaci sladkého jsou PLÍSNĚ. Nejrozšířenějším typem plísně v těle běžného člověka dnešní doby je Candida albicas- je to parazitická kvasinka. Tato plíseň se drží převážně ve střevním traktu, pohlavním ústrojí, ústech, jícnu a krku.

Tento druh kvasinek je zcela běžný pro lidské tělo a běžně žije v harmonické rovnováze s acidofilem . Pokud je pomyslná hladina této plísně v přirozených hodnotách, nečiní člověku žádné potíže. Problém nastává při jejím přemnožení. Při tzv. kandidoze.

Má schopnost oslabovat imunitní systém. Tato kvasinka potřebuje ke svému životu prostředí, které neprospívá člověku. Potřebuje tzv.kyselé Ph prostředí. Tato kvasinka působí na centra chutí v mozku a nutí tak člověka ke konzumaci sladkého. Je to zamotaný kruh, který může člověka značně zdravotně oslabit.

Další možný fakt kvasinkové infekce je, že střevní mikroflóra zažívacího traktu není dostatečná. Člověk může mít nedostatečnou střevní výbavu již od svého narození. Může si střevní mikroflóru zlikvidovat antibiotiky či antikoncepčními pilulemi. Střevní mikroflóru spolehlivě zlikviduje pojídání stravy, která v těle vytváří kyselé prostředí. – Ph pod hodnotu7. Střevní mikroflóru také zlikvidujete konzumováním jídla na noc- vzniká tzv. „zahnívání“ potravy v trávicím traktu. V takovém prostoru se snadno uchytí další nezvaní návštěvníci –nejen plísně, ale také paraziti.


Podvýživa

Podvýživa, která volí za nás – rychle dodat energetickou bombičku a zastřít tak, intenzivní touhu těla po kvalitní nutrici. Dalším důvodem, proč jsme nuceni ke konzumaci sladkého, je podvýživa. Myšleno nutriční podvýživa. Dnes zcela běžný jev! Většina obézních dnešní doby jsou podvyživení jedinci.

V naší dnešní stravě chybí velká většina cenných výživových látek, na kterých je zdraví těla závislé. Pojídáme stravu, která ztratila mnoho výživových hodnot, vlivem znečištění planety či vlivem průmyslového zpracování.  Chybí především: Jod, Zinek, Selen, Draslík, Hořčík, Chrom, Mangan, vitamíny B, E , mnohdy C. Proto si myslím, že suplementovat – doplňovat naši stravu kvalitními přírodními výživovými doplňky je nezbytnost.

Jak vypadá člověk “cukrový”, respektive člověk s převahou extremní energie Jin?

Síla jin a síla jang jsou dvě spojené části jednoho celku:
 Jin (ženskost, tma, pasivní síla) a Jang (mužská, světlá, tvořivá síla)

Cukrovinky z cukru patří k potravinám s extremním jin charakterem. Pokud jsou v jídelníčku pravidelně, mohou pravidelného konzumenta ovlivnit svou vnitřní energetickou povahou: 

Extrémní JIN je příliš pasivní, upadá až do deprese, méněcennosti, zbytečnosti, pocitu oběti a do bezmoci. Sám takový  člověk nic nesvede. Potřebuje se neustále o někoho či něco opírat, potřebuje slyšet podporu. Očekává, že za něj ostatní všechno vyřeší.

Je v roli oběti. Argumenty: nic neumím, nezvládám, jsem slabá/slabý a bezmocná/bezmocný, za nic nemůžu, stala/stal jsem se obětí. Raději si nic nemyslí, je bez názoru. Má strach co by si o něm řekli ti druzí. Nevěří, že by jeho názor mohl někoho zajímat. 

Moc se neukazuje, raději stojí ve stínu a ze strachu se schovává. Nedovede řešit problémy – co kdyby něco pokazila/pokazil. Přirozeně v sobě cyklí a rozvíjí nedůvěru a negaci. Nedovede převzít odpovědnost do svých rukou. Raději se vzdává volby a odpovědnosti za svůj život.