Články

Narození včelí matky

Poslání, povinnost nebo radost? 
To je otázka na včelařku, která převzala toto řemeslo po svém otci.

právě vylíhnutá matka
právě vylíhnutá matka

Jednoho krásného nedělního dopoledne mi napsala kamarádka Jitka...

- Dnes ráno jsem byla u včel, podívat se, jak se jim daří a vidíme s mým mužem Honzou asi 10 matečníků v jednom včelstvu. Vyřízli jsme je ven a sotva jsme je donesli domů, vylíhla se jedna matka. Běžela jsem rychle pro skleničku a než jsem se stihla vrátit, vylíhly se další dvě. Opravdu to bylo za pět minut dvanáct. 

A proč jste je vyřízli? 

- Hned jak by se vylíhly, tak by se začaly rojit, nebo by se do sebe pustily a navzájem se zabily. Přežila by jen ta nejsilnější. 

Jak se to tak stane, že dokážete vyndat matečník s živými matkami?

- Ale to je fakt spíš náhoda, že to bylo takto načasované. Běžně by matka po vyříznutí z matečníku zemřela, ale tyto se akorát chtěly vylíhnout. Opravdu velká náhoda. Kdybys to chtěl načasovat, tak to nechytneš. 

Co jste s nimi pak udělali?

- My už další včelstvo nepotřebujeme, tak je Honza odvezl kamarádovi, co také včelaří a bude je mít pro nový oddělek. 

Tak za nás určitě dobrý počin. Lepší než je nechat se navzájem zabít. 

Jak dlouho včelaříš? 

No, já nejsem odborník na včely, ani bych nepoznala, jestli nějakou blbost udělám. Učím se "za pochodu" a naštěstí ty moje potvůrky ? mají se mnou trpělivost. Jednou jeden včelař na přednášce říkal, že včely tady byly mnohem dříve než my lidé, že dokázaly ledacos překonat, tudíž jsou i docela blbuvzdorné ?. Myslel tím vůči nám začínajícím včelařům. To mě tenkrát pobavilo a musím mu dát za pravdu. Moje včely se mnou přežily a fungují už přes tři roky. Od malička jsem musela dělat takové to "přines, podej, podrž" když taťka potřeboval něco pomoct, ale bála jsem se jich a držela se v dostatečné vzdálenosti, co to jen šlo. Nezajímala jsem se o to, jak se má co dělat. Ale taťka onemocněl a potom zemřel. Někdo se musel o včely postarat. Brala jsem to jako povinnost vůči taťkovi, že nemůžu nechat jeho včely, které měl tak rád, pomřít, ale pak člověk dostane jiný pohled na věc, když se snaží pochopit, jak to včelstvo vlastně funguje. Teď už bych je nedala sama, jsou to moje potvůrky ?

Je to pro Tebe takové poslání? 

- Ne, to bych neřekla, spíš mě to teď baví. Předtím jsem to vzala jako povinnost se postarat.

Děkuji za rozhovor. Těším se na další příspěvky  ?