Články

Když člověk mění svět aneb Kouzelník v každém z nás

„Mami, existují kouzelníci?“ Tato otázka mého synka mě v první chvíli zaskočila. Hned se nabízela odpověď: „Ale ne, to jen v pohádkách a možná ještě v cirkuse.“ Tuto myšlenku však rychle následovaly vzpomínky...

Přede mnou se objevila tvář přítele, který původně nebyl žádným spisovatelem, napsal však knihu, která doslova mění svět. Vzápětí se vynořila moje babička, která když vešla do místnosti, jako by ji celou rozzářila. A když ještě navíc zazpívala! Pak jsem uslyšela laskavý hlas své mámy a mého čela se stejně jako v dětství něžně dotkla její ruka, která jako mávnutím kouzelné hůlky, v jednom okamžiku odehnala bolest a všechny dětské obavy.

Jak už jistě tušíte, moje odpověď nakonec nebyla jednovětná. Ba naopak. Rozhovor o kouzelnících v životě a jejich velkých činech nám zabral celý večer a i teď, s odstupem času na toto téma velmi rádi navazujeme.


O „obyčejných“ lidech

Český jazyk vysvětluje pojem kouzelník jako ten, kdo má čarovnou moc, ovládá čarovné prostředky nebo provádí neobyčejně obratné výkony. A mně se opět vracejí tytéž vzpomínky... Co vlastně považujeme za opravdová kouzla? Byli hrdinové mých vzpomínek kouzelníci? Byli něčím výjimeční, aby dokázali uskutečnit tyto pozoruhodné věci?

No samozřejmě! Každý z nich byl nebo je jedinečnou bytostí stejně jako ostatní lidé na Zemi. Jedinečnou bytostí se svými charakteristickými vlastnostmi a schopnostmi, které byla dána velká síla, absolutní svoboda a zodpovědnost za vlastní činy. Právě proto tvrdím, že kouzelníci existují a čarodějem může být každý z nás, pokud se tak rozhodne.

Neberu argument, že jsme jen obyčejní lidé a že nic nezmůžeme, protože světem hýbe někdo mocný u kormidla. Je to jen klišé a často prostý alibismus. Jen si představte, kdyby se každý „obyčejný“ člověk najednou rozhodl, že se dnes upřímně usměje na kolemjdoucího, zasadí strom, vyhodí plastový obal do správné popelnice (nebo se toho obalu rovnou vyvaruje), zavře vodu během mydlení rukou, nezapne televizi a stráví večer za radostného smíchu svých dětí... Jaká síla by to najednou vznikla! Jak kouzelný svět by to najednou byl!


Rodič jako nejmocnější mág

Myslím, že zcela největší moc byla vložena do rukou rodičů. Protože právě oni přivádí na svět nového člověka, nastavují jeho vnímání života a jeho žebříček hodnot, bez nadsázky tvarují celou společnost. Jsme to právě my rodiče, kdo dokáže ovlivnit štěstí a soběstačnost našeho dítěte v budoucnu.

U nás doma říkáme, že rodič je pro dítě jako vzduch pro oheň. Pokud není vzduch, nezrodí se oheň. A pokud je, pak na síle a čistotě vzduchu záleží, s jakou intenzitou a s jakým půvabem bude oheň plát a hřát. Proto mějme na paměti, že šťastní a spokojení rodiče znamenají šťastné a spokojené dítě, že nejúčinnější výchovou je vlastní dobrý příklad.

Pojďme kouzlit společně!

Pojďme měnit tento svět k lepšímu a začněme každý u sebe, jak se zpívá v jedné známé písničce „člověkem v zrcadle“. Ať už jen malou změnou, jako je třeba vřelý úsměv nebo zavření kohoutku, anebo tou větší, jako je založení rodové zahrady pro budoucí pokolení.

Přijměte mé upřímné pozvání ke sledování internetové televize TV NATURA, kde se ve svých reportážích a doprovodných článcích vám pokusím přiblížit jednotlivá témata týkající se uvědomělého rodičovství a života na rodových statcích. Těším se na vás, na vaše komentáře, a především na krásné společné tvoření:)

 

 

Foto: Fernando Cortés/Fotolia.com, Chepko Danil/Fotolia.com, Masson/Fotolia.com