Články

Síla ženy

Tak je jasné, že tahle kapitola je už podle názvu určena pro ženy. Ale myslím, že ani vás, pánové, neubyde, když trošku nahlédnete. Síla ženy - kde se bere, kde ji najít, jak ji uchovat, jak s ní zacházet , jak ji rozvíjet, co to vlastně je... a jak ji v sobě objevit, ve chvíli, kdy jste roztříštěné na tisíc kousků, kdy ležíte na dně a máte pocit, že jste ta nejnepotřebnější věc pod sluncem? Jak se sebrat, jak se znovu zvednout na nohy, jak jít dál a znovu začít věřit, že tohle není konec, že život pro vás ještě něco hezkého určitě schoval?

Jedině tak, že si prostě vyklepeme prach z vlasů, usmějeme se na sebe v zrcadle, obejmeme samy sebe a rozhodneme se. Rozhodneme se pro svůj život. A tím se spojíme s tou tajemnou bytostí, která tiše a s nadějí, že si jí konečně všimneme, čeká někde hluboko uvnitř. A která se neustále ptá, jestli víme , kdo jsme. Že jsme ŽENY.

A tak, když nás život donutí odhodit iluze i masky, můžeme konečně vydechnout a pomalu, zatím nejistými krůčky, vykročit na druhý břeh.


Přecházet přes most, zemí nikoho, je velmi těžké,
ale žena musí v životě projít mnohými nelehkými zkouškami.


My nejsme slabá stvořeni. Spálit staré a z popela začít tvořit nové, k tomu je třeba odvaha i síla. Následovat to, co má pro nás smysl a význam a dokázat to rozpoznat svou intuicí - to je síla ženy. Odpustit a nechat odejít to, co milujeme a nepřestat milovat - to je síla ženy. Umět odmítnout lákavé nabídky, které poškozují sebeúctu a ničí ducha - to je síla ženy. Usmivat se i když uvnitř krvácíme a nenutit druhé k soucitu není přetvářka - je to síla ženy. Uvidět v každé prohře zárodek příštího vítězství - to je sila ženy. Ve zpěvu, tanci, léčeni, ochraně, smíchu, radosti i smutku - v tom všem je síla ženy. Je to žena, která nabízí svou sílu a oporu muži. A když jí on dokáže oplatit stejným a má pro ni vždy připravené své vlastní rameno, jsou neporazitelní. Od takového muže se žena nikdy neodvrátí.

Žena zná hodnotu lásky. Ví, že každý z nich je jedním andělským křídlem a jen spolu mohou letět. A proto vy, muži, kteří jste sem teď nahlédli, zkuste se maličko zamyslet, jestli sílu své ženy znáte a oceňujete, jestli v ní vidíte královnu nebo jen zdroj pohodlí. Jen samozřejmou a nedůležitou součást svého veledůležitého života..... Ne, já vím, že vy, MUŽI , kteří jste dočetli až sem, sílu svých žen respektujete a nebojíte se jí. A že jste si dobře vědomi, že tak, jak je žena silná, tak silně umí i milovat. A bez její OPRAVDOVÉ lásky, byste nemohli přežít. A síla ženy..... ať ve vás probouzí jen ty nejušlechtilejší city. A vaše síla ať vám nikdy nedovolí nechat nás padat na dno. Protože bez té vaší lásky ženská srdce kamení. A je opravdu velká škoda každého ženského zkamenělého srdce, které tak ztratilo svou sílu. Ale největší síla ženy je v jejím úsměvu. A tak se , prosím , vy muži snažte, aby ženy měly vedle vás vždy úsměv na tváři. A slzy, aby byly vždy jen z dojetí a radosti. A my vám za to vždy ochráníme váš životní oheň v srdci.

Tak ať je vám hezky a láskyplně. Mužům i Ženám.

 

autor fotografie: Martin Pešek